Katholiek Ede

In memoriam: Hans Valkenet

 
Hans ValkenetOp donderdag 28 april bereikte ons het bericht van overlijden van Hans Valkenet. Hans was meer dan 20 jaar actief voor onze Antonius van Paduakerk. 
Hans Lucassen schreef het volgende IN MEMORIAM voor zijn naamgenoot.
 
Op 28 april is thuis, in alle rust in de leeftijd van 79 jaar, Hans Valkenet overleden. Of zoals op de kaart werd geschreven: “Glimlachend op reis gegaan naar de groene velden met zijn mooie bloemenpracht. Tot de volgende ronde!” Dit tekent Hans ten voeten uit: een realist met z’n eigen dromen, visionair vanuit een gelovig houvast.
Vanaf zijn komst naar Ede in 1998 samen met zijn vrouw Ria, heeft Hans zich al snel als vrijwilliger gemeld bij de Antoniuskerk. Hij vond een positieve respons bij de toenmalige koster Ben Span en heeft zijn technisch talent van meet af aan ingezet voor kerk, kapel en parochiecentrum. Hans was er, een vertrouwd gezicht, vier ochtenden in de week, en op de eerste zaterdag van de maand met een team van vrijwilligers, om allerlei werkzaamheden te verrichten. Precies als Hans was, administreerde hij alles wat er gedaan was en gedaan moest worden. Alle technische zaken, die hij uiteindelijk gedeeld heeft met Theo, pakte hij op: van het vervangen van lampen, het aanbrengen van de noodverlichting,  het inregelen van de verwarming tot talloze kleine en grote reparaties in en rondom de kerk. Niets doen was voor Hans geen optie, - dan zag je Hans het zwerfafval verzamelen, het onkruid wieden en tussen de tegels wegpeuteren, de leilinden, de struiken en bomen snoeien, de kliko’s vullen of met aanhanger naar de ACV wegbrengen. Hans ging, het liefst in zijn eigen tempo, zijn eigen gang, veelal in de luwte en als het kon in z’n eentje . Maar hij nam ook graag de tijd voor de koffie om gezellig bij te praten en om met anderen zijn inzichten en ideeën te delen. Klokslag 12.00 uur was voor Hans het moment om naar huis te gaan. Dan klonk en klinkt nog altijd het dagelijkse Angelusklokje dat door hem met enige trots en veel vernuft na jaren stilte weer hersteld was.  Veel draagt in de verbouwde kerk en aangebouwde Franciscuszaal zijn sporen, door hem met precisie uitgevoerd. Vanaf zijn eerste jaren in Ede heeft hij met geduld en praktisch inzicht bijgedragen aan een veilige lier voor de  zware adventskrans, de inregeling van verlichting en verwarming, de smeedijzeren zevenarmige kaarsenkandelaar, de kerstster met staart op de voorgevel, de boomverlichting in de kersttijd,  en de aanzetten tot een nieuwe parochietuin en kerkplein. Op 5 mei, zijn Bevrijdingsdag,  hebben we tijdens een gezongen Dankviering met velen afscheid genomen van Hans in de Antoniuskerk. Zeven vlammen bij hem ontstoken aan het Licht van Pasen en hem besprenkeld met het Water ten Leven. Moge Hans nu thuis zijn en leven in het eeuwig Licht: in Paradisum deducant te angeli!
 

Secretariaat

Stationsweg 112
6711 PZ Ede

Bereikbaarheid
Dinsdag- tot en met donderdagmorgen van 9;30-11;30 uur:
0318-610692
Bij ziekte en overlijden:
06-51676004

Email:

Copyright © 2022 Katholiek Ede. Alle rechten voorbehouden.