Katholiek Ede

Cantabile

Cantabile

Rouw- en Trouwkoor


20190306 202239

Het koor Cantabile

De juiste oprichtingsdatum van het Rouw- en Trouwkoor Cantabile is niet bekend maar het koor bestaat al zeker ongeveer 50 jaar en vindt zijn oorsprong in de voormalige Goede Herder Geloofsgemeenschap.
Het koor is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan en kreeg al vrij snel op voorstel van Lya Vermeer, de toenmalige pianiste/dirigente en met grote instemming van de koorleden, de naam Cantabile.
Cantabile (van het Italiaanse cantare = zingen) is een muzikale aanduiding welke gebruikt wordt wanneer in de muziek een bepaalde passage zangerig, als gezongen, gespeeld dient te worden.
Het verhaal wil dat Lya Vermeer tijdens de communie regelmatig van sonate nr. 8 in C minor opus 13 van Ludwig von Beethoven, het tweede gedeelte van “Pathetique” speelde. Als aanwijzing staat bij dit deel ondermeer dat deze ‘cantabile’ moet worden gespeeld. De koorleden vonden dit gedeelte steeds zo mooi dat Lya Vermeer op het idee kwam, het dan nog naamloze koor, in het vervolg Cantabile te noemen.Het repertoire richtte en richt zich hoofdzakelijk op meerstemmige Nederlandstalige liederen en psalmen. Na de sluiting van de Goede Herder Kerk in april 2013 is het koor versterkt/uitgebreid met een aantal leden, afkomstig van het koor AMDG (Ad Majorem Dei Gloriam) van de Antonius van Padua Geloofsgemeenschap. Dit koor heeft vooral de Gregoriaans gezangen en andere klassieke werken zoals missen van Mozart, Poulenc etc. in haar repertoire.
Traditioneel werden en worden in de Geloofsgemeenschap van de Antonius van Padua bij uitvaartdiensten vrij veel de vaste Gregoriaanse gezangen gezongen. Bij de samenvoeging van de beide geloofsgemeenschappen is besloten met Cantabile verder te gaan met een zo breed mogelijk repertoire. De liederen, gezangen en gebeden uit het boekje ‘Liturgie ten Afscheid’, een uitgave van de Titus Brandsma Parochie, dient hierbij als bron en basis.Het koor wordt geleid door onze vaste dirigent Simon de Jong en bij verhindering door Ton Span daarbij instrumentaal begeleid door onze vaste organiste Annette Veltkamp of Regina de Bakker.
Behalve bij uitvaartdiensten zingt het koor ook bij andere gelegenheden, zoals op Aswoensdag, Goede Vrijdag en Allerzielen.

Simon de Jong (1955)

cantabile 2

In 1982 ben ik afgestudeerd aan het Zwols Conservatorium met als specialisatie schoolmuziek B. Al tijdens mijn opleiding begon ik als muziekdocent. Vanaf 1992 heb ik als Head of Music op diverse middelbare scholen in Nieuw Zeeland en Engeland gewerkt, vervolgens als ensemble development manager bij een provinciale muziekinstelling, eveneens in Engeland. Sinds mijn afstuderen dirigeerde ik koren en orkesten (kerkelijk en niet kerkelijk), was ik musical director van musical- en theaterproducties en verzorgde ik zanglessen en koorscholing. Ook heb ik vele muziekprojecten op basis- en middelbare scholen georganiseerd. Sinds 2007 woon ik weer in Nederland en heb ik samen met mijn vrouw het muziekbedrijf T2centrum voor Muziek opgericht. Dit bedrijf, wat zich specialiseert in muzieklessen, projecten, directie en begeleiden van koren, run ik nog steeds.

Over de persoon

geboren op 21 mei 1955 in Heelsum (NL) getrouwd, drie kinderen.

 

Opleiding

Schoolmuziek B 1982 (bijvakken: koordirectie, zang en blokfluit, Conservatorium Zwolle).

Mijn directie-ervaring omvat musicalgezelschap, gemengd koor, kerkkoren, vrouwenkoor, barbershop, jongerenkoor, kinderkoor, meisjeskoor en (jeugd)orkest. Ik ben lid van de International Federation Choral Music en heb koorsymposia en diverse (internationale) koordirectie cursussen bijgewoond. Mijn koorrepertoire omvat gregoriaans, koormuziek van de 15e tot 21e eeuw, musical, barbershop, (gearrangeerde) popmuziek en worldmusic. Ook heb ik diverse functies als zangcoach bekleed in Nederland, Nieuw Zeeland en Engeland. Mijn ervaring hierin bestaat uit zanglessen geven aan volwassenen en jongeren voor theater, musical en onderwijs, inclusief het voorbereiden op zangexamens afgenomen door de Associated Board of Royal Schools of Music (Londen).

 

Werk

Docent en medeoprichter/eigenaar T2centrum voor muziek.

Muziekdocent Arnhem International School en Lorentz lyceum (parttime).

Behalve dirigent van dit Rouw- en Trouwkoor Cantabile ook dirigent van het gemengd kerkkoor, jongerenkoor en kinderkoor Sint Antonius en de St. Joseph locatie van de Titus Brandsma parochie.

Dirigent Diaz (vrouwenkoor in Oosterhout), dirigent projectkoor GHK Renkum-Heelsum, dirigent mannenkoor MIO Renkum-Heelsum.

Annette Veltkamp (1962)

cantabile3

Annette heeft viool en clavecimbel gestudeerd aan het Arnhems Conservatorium. In 1989 studeerde ze af. In Christchurch, Nieuw Zeeland en in Engeland is ze 15 jaar verbonden geweest aan een instelling voor muziekonderwijs aan middelbare- en basisscholen en was daar werkzaam als docent viool, altviool, piano, keyboard en clavecimbel. Ook coachte ze diverse jeugdorkesten en kamermuziekensembles. Daarnaast was ze freelance violiste, pianiste en claveciniste bij diverse orkesten, koren en ensembles. Sinds 2007 is Annette terug in Nederland en heeft samen met Simon de Jong de muziekschool muziek in Heelsum opgericht, waar ze o.a. piano-en vioollessen geeft. Tevens is ze pianiste/organiste/repetitor bij diverse koren.

Contactadressen van het Rouw- en Trouwkoor Cantabile

Dirigent:

Simon de Jong

e-mail:

www.t2muziek.nl.

 

Organiste/repetitor

Annet Veltkamp

e-mail:

 

Coördinator:

Annelies Tax

Irenelaan 77 6713 MV Ede

Tel. 0318 61 77 93

e-mail:

 

Secretariaat

Stationsweg 112
6711 PZ Ede

Bereikbaarheid
Dinsdag- tot en met donderdagmorgen van 9;30-11;30 uur:
0318-610692
Bij ziekte en overlijden:
06-51676004

Email:

Copyright © 2022 Katholiek Ede. Alle rechten voorbehouden.