Katholiek Ede

Wandelen en naar Santiago aan het Wad

SantiagoWie gaat er mee van Wolfheze naar Oosterbeek? 
Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa 2018. Het Nederlands Genootschap van St. Jacob (NGSJ) heeft een groot project gestart.

Wandelend en fietsend het hele land door. Maar wat heeft Renkum daarmee van doen? Renkum ligt toch niet aan het Wad? En Leeuwarden is ook niet bepaald om de hoek.

Ton Blokzijl uit Wageningen en Anita Hendriks uit Ede, 2 vrijwilligers van de regio Arnhem - Nijmegen van het NGSJ wisten tijdens hun voorbereidingen voor dit mooie project al snel dat Renkum een plek mocht krijgen in hun Camino aan het Wad tocht. Beiden kennen de omgeving goed en weten de mooiste, bijzondere plekjes in hun tochten te verwerken. Er worden tussen 28 april en 2 juni  8 wandelingen gelopen in Gelderland in het kader van Santiago aan het Wad.  Zie www.santiago.nl/cllwad-arnhem-nijmegen

Op 3 februari is er gestart in Eijsden, Galder en Sluis. t/m 25 juli wordt er in 3 estafette wandelingen van Zuid naar Noord Nederland gelopen. De wandelingen zullen deels over bestaande wandelroutes en deels over zelfbedachte stukken gaan, grotendeels onverhard. In alle regio’s worden er bijzondere plaatsen bezocht. Uiteindelijk komen de 3 strengen van Zuid naar Noord op 25 juli bij elkaar in St. Jacobiparochie, voor deze gelegenheid omgedoopt tot Santiago aan het Wad, in Friesland. Op 25 juli zal daar een groot Pelgrimsfeest zijn ter afsluiting waar iedereen, lid of geen lid van het NGSJ, welkom  is. 
Op 26 mei 2018 wordt er gelopen van Wolfheze naar Oosterbeek. Via de Wolfhezer heide en langs de Molenbeek lopen we naar Renkum waar we bij de kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming het Rosarium gaan bezoeken. In de kerk staat het Maria beeld van O.L. Vrouw van Renkum, moeder van toevlucht. Dit beeld stamt uit 1350 en kent een rijke geschiedenis. Daarover zal tijdens ons bezoek uitleg gegeven worden. Op 26 mei krijgt men een unieke kans om dit beeld op deze plek nog te kunnen bewonderen. Van oktober 2018 t/m januari 2019 gaat het beeld op reis. O.L Vrouw van Renkum is dan te zien bij de expositie over Maria van Gelre in het museum Valkhof in Nijmegen.
We pauzeren in het parochiecentrum (koffie en de thee op basis van donativo*) en lopen na de pauze door de uiterwaarden over de Noordberg naar Doorwerth. Op de stuwwallen is het genieten van de prachtige uitzichten over de uiterwaarden. Een klein stukje lopen we over de Italiaanse weg om uiteindelijk in Oosterbeek aan te komen. 
• Voor wie is deze wandeling bedoeld?  Voor ieder die van wandelen houdt, lid zijn van het NGSJ is geen vereiste. De tocht is zo’n 19 km lang, er wordt in een ontspannen tempo gelopen. Doe makkelijk zittende kleding aan, liefst laagjes. Draag schoenen die goed ingelopen zijn.  • Wat neemt men mee? Een lunchpakket, drinken en wat fruit.  • Wat zijn de kosten?  Er zijn geen kosten aan de wandeling verbonden. Behalve de koffie en thee in het parochie centrum waar een vrijwillige (donativo) bijdrage voor gevraagd zal worden. Wat u verder vooraf en achteraf gebruikt is voor eigen rekening.  • Waar en hoe laat is de start?  We starten om 9.30 uur bij het station van Wolfheze.
• Aan het eind van de middag arriveren we in Oosterbeek. Waar ieder weer zijn eigen weg kan gaan. Hoe laat we daar precies zullen zijn? Lastig te zeggen, want Camino tijd, kent geen tijd….. wel veel gezelligheid. 
Ieder die voor het eerst mee wandelt krijgt bij de start een pelgrimspaspoort. Net als bij de Camino in Spanje worden er onderweg stempels verzameld. Voor wie 100 km meegelopen heeft van 3 februari t/m 25 juli ligt er in Santiago aan het Wad op 25 juli een Nederlandse Compostela klaar. Dat is een bewijs van deelname aan deze unieke belevenis. Meerdere wandelingen meelopen is overigens geen verplichting, wel een prettig soort van verslaving. Wandelen tijdens de Camino aan het Wad is ontmoeten, onthaasten, genieten, luisteren, vertellen, verbazing, verwondering, maar vooral samen onderweg zijn. Wees welkom in de wereld die Camino aan het Wad heet. Zo gewoon, zo bijzonder, zo bijzonder gewoon.
Wij verwelkomen u graag op 26 mei bij het station van Wolfheze of bij een van de andere tochten.  Aanmelden kan via: www.santiago.nl/cllwad-regio_Arhem_Nijmegen Voor uitgebreide info en nog veel meer wandelingen zie: www.santiago.nl/regioroute Contact met de regiocommissie Arnhem-Nijmegen:
Buen Camino

Vrijwilligers NGSJ regio Arnhem-Nijmegen Anita Hendriks en Ton Blokzijl.

Hier nog een aantal sfeerplaatjes.

Santiago2Santiago3Santiago4Santiago5Santiago6Santiago7

Copyright © 2018 Katholiek Ede. Alle rechten voorbehouden.